Zo herken je een goede extra vergine olijfolie

De kunst van extra vergine olijfolie

Onze Maestro Oleario verstaat de kunst van extra vergine en combineert de beste olijven tot ware kunstwerken. Elke olijfolie van Carapelli heeft een eigen karakteristieke smaak.

Je herkent de beste olijfolie simpelweg door te proeven. Onze Maestro Oleario neemt je mee in de wereld van extra vergine olijfolie en leert je een goede olijfolie te herkennen. Hoe? Door je alles te vertellen over de verschillende smaken en aroma’s en uit te leggen hoe je zelf kunt proeven.

Hoe herken je goede of slechte kwaliteit?

Alleen de allerbeste olijfolie mag zich extra vergine noemen. Eén beschadigde olijf – of een olijf die op de grond heeft gelegen – kan al voor smaakafwijking in de olijfolie zorgen. Veelvoorkomende smaakafwijkingen die je kan proeven zijn: mest, aarde, wijn, azijn.

BESCHERMD DOOR GETINT GLAS

Een goede extra vergine olijfolie zit nooit in een transparante fles. De kwaliteit van extra vergine olijfolie gaat achteruit onder invloed van zuurstof en licht. Getint glas beschermt de olijfolie.

HOE VERSER, HOE BETER

Zit de extra vergine olijfolie in een 1-literfles met een houdbaarheid van meer dan een jaar? Dat betekent dat de maker de kunst van extra vergine olijfolie niet serieus neemt. Hoe verser een olijfolie, hoe beter de kwaliteit is. Koop liever een kleinere fles, zodat je altijd verse olijfolie in huis hebt. Bij premium olijfolie staat vaak het oogstjaar van de olijven op de fles, hieraan kan je ook zien hoe vers de olijfolie is.

Een olijfolieproeverij

Zie, ruik en proef olijfolie

Nu je weet hoe je een goede extra vergine olijfolie herkent, kun je zelf een olijfolieproeverij organiseren. Onze Maestro Oleario leert je in 8 stappen hoe je olijfolie proeft.

Proef olijfolie in 8 stappen

1. Pak een glas

Zie

Ruik

Proef

Voel

Onze Maestro Oleario proeft altijd in blauwe glazen. Waarom blauw? Om niet te focussen op de kleur van de olijfolie, want de kleur van de olijfolie zegt niets over de kwaliteit. Je kunt olijfolie uiteraard uit ieder glas proeven.

2. Giet wat olie in het glas

Zie

Ruik

Proef

Voel

Pak een eetlepel en giet wat olie via de lepel in het glas.

3. Draai met het glas in je handen

Zie

Ruik

Proef

Voel

Plaats je handen rond en over de bovenkant van het glas. Draai voorzichtig met het glas zodat de walsende olie de zijkanten bedekt. Op deze manier versterk je de aroma’s van de olijfolie.

4. Ruik de aroma’s

Zie

Ruik

Proef

Voel

Haal je handen van de bovenkant van het glas en houd je neus erboven om alle aroma’s op te vangen. Ruik aandachtig. Ruikt het naar groenten, kruiden, fruit of noten? Schrijf je waarnemingen op om elke olie te vergelijken.

5. Proef de olijfolie

Zie

Ruik

Proef

Voel

Neem een slok olijfolie. Houd de olie een paar seconden op je tong. Adem langzaam wat lucht via je mond in, zodat je de aroma’s nog beter proeft. Sluit je mond en adem door je neus uit. Slik de olie door om de eventuele peperigheid in je keel te voelen.

6. Welke smaken neem je waar?

Zie

Ruik

Proef

Voel

Proef je bitterheid op je tong? Een scherpe smaak achterin je keel? Of is de olijfolie juist fruitig of zoet? Zijn er smaakafwijkingen van bijvoorbeeld mest of azijn? Schrijf je waarnemingen op om de olijfoliën te vergelijken

7. Herken de complexe aroma’s

Zie

Ruik

Proef

Voel

Neem nogmaals een slok. Probeer nu de aroma’s te herkennen. Neem de tijd en focus je op de tinten. Is het in balans of overheerst een bepaalt aroma de anderen? Schrijf de details op, zodat je het kunt vergelijken met andere olijfoliën.

8. Probeer een andere olijfolie

Zie

Ruik

Proef

Voel

Spoel eerst je mond met sodawater of appelschijfjes en proef een andere olie.