Het belangrijkste ingrediënt voor kwaliteit

Soorten olijven

De beste olijfolie wordt gemaakt van de beste olijven. Carapelli besteedt veel zorg aan het selecteren van de olijven. Elke olijf heeft zijn eigen karakteristieke smaak.

Verschillende soorten olijven

De wereld telt wel 250 soorten olijven. Carapelli selecteert alleen de allerbeste olijven om zo de beste olijfolie te kunnen maken. Hieronder lees je meer over 4 olijven die gebruikt worden in onze extra vergine olijfoliën.

ARBEQUINA

Een zoete en fruitige olijf. De olijfolie met de Arbequina-olijf is delicaat met lichte aroma´s van appel, banaan en amandelen. Afhankelijk van het moment van oogsten kan de olijf iets groenig in smaak zijn.

CORATINA

De olijf groeit in de Italiaanse provincie Apulia en wordt alleen gebruikt in premium olijfolie. Het is een extreem bittere olijf. De olijfolie met de Coratina-olijf is bitter en peperig, met een groen aroma.

HOJIBLANCA

De Hojiblanca-olijf dankt zijn naam aan de wittige bladeren van de olijfboom. Wanneer de Hojiblanca op het juiste moment geoogst wordt, heeft het een aroma van versgemaaid gras en artisjok. Het is licht bitter en pittig. Deze olijf wordt verwerkt in olijfolie en kan ook vers gegeten worden.

PICUAL

De Picual dankt zijn naam aan de puntige vorm van de olijf. Het is een olijf met een rijke en complexe smaak. Wanneer de olijf rijpt, krijgt het een karakteristieke vijgen-aroma. Olijfolie met een Picual-olijf is bitter met een pittige nasmaak.

De beste olijfolie wordt gemaakt van de beste olijven

Carapelli selecteert de smaakvolste olijven. Het moment van oogsten bepaalt daarnaast het karakter van de olijfolie. Jongere groene olijven hebben bijvoorbeeld een bittere smaak, terwijl de rijpere olijf fruitiger is. De weersomstandigheden gedurende het jaar hebben ook invloed op de kwaliteit. Olijven die groeien in drogere gebieden zijn bitter, terwijl veel regen de olijf juist een fruitige smaak geeft. Het selecteren van de beste olijven is een kunst op zich.