Onze Maestro Oleario verstaat de kunst van extra vergine en combineert de beste olijven tot ware kunstwerken. Elke olijfolie van Carapelli heeft een eigen karakteristieke smaak.
Je herkent de beste olijfolie simpelweg door te proeven. Onze Maestro Oleario neemt je mee in de wereld van extra vergine olijfolie en leert je een goede olijfolie te herkennen. Hoe? Door je alles te vertellen over de verschillende smaken en aroma’s en uit te leggen hoe je zelf kunt proeven.
Alleen de allerbeste olijfolie mag zich extra vergine noemen. Eén beschadigde olijf – of een olijf die op de grond heeft gelegen – kan al voor smaakafwijking in de olijfolie zorgen. Veelvoorkomende smaakafwijkingen die je kan proeven zijn: mest, aarde, wijn, azijn.
BESCHERMD DOOR GETINT GLAS
Een goede extra vergine olijfolie zit nooit in een transparante fles. De kwaliteit van extra vergine olijfolie gaat achteruit onder invloed van zuurstof en licht. Getint glas beschermt de olijfolie.
HOE VERSER, HOE BETER
Zit de extra vergine olijfolie in een 1-literfles met een houdbaarheid van meer dan een jaar? Dat betekent dat de maker de kunst van extra vergine olijfolie niet serieus neemt. Hoe verser een olijfolie, hoe beter de kwaliteit is. Koop liever een kleinere fles, zodat je altijd verse olijfolie in huis hebt. Bij premium olijfolie staat vaak het oogstjaar van de olijven op de fles, hieraan kan je ook zien hoe vers de olijfolie is.
Nu je weet hoe je een goede extra vergine olijfolie herkent, kun je zelf een olijfolieproeverij organiseren. Onze Maestro Oleario leert je in 8 stappen hoe je olijfolie proeft.
Zie
Ruik
Proef
Voel
Onze Maestro Oleario proeft altijd in blauwe glazen. Waarom blauw? Om niet te focussen op de kleur van de olijfolie, want de kleur van de olijfolie zegt niets over de kwaliteit. Je kunt olijfolie uiteraard uit ieder glas proeven.
Zie
Ruik
Proef
Voel
Pak een eetlepel en giet wat olie via de lepel in het glas.
Zie
Ruik
Proef
Voel
Plaats je handen rond en over de bovenkant van het glas. Draai voorzichtig met het glas zodat de walsende olie de zijkanten bedekt. Op deze manier versterk je de aroma’s van de olijfolie.
Zie
Ruik
Proef
Voel
Haal je handen van de bovenkant van het glas en houd je neus erboven om alle aroma’s op te vangen. Ruik aandachtig. Ruikt het naar groenten, kruiden, fruit of noten? Schrijf je waarnemingen op om elke olie te vergelijken.
Zie
Ruik
Proef
Voel
Neem een slok olijfolie. Houd de olie een paar seconden op je tong. Adem langzaam wat lucht via je mond in, zodat je de aroma’s nog beter proeft. Sluit je mond en adem door je neus uit. Slik de olie door om de eventuele peperigheid in je keel te voelen.
Zie
Ruik
Proef
Voel
Proef je bitterheid op je tong? Een scherpe smaak achterin je keel? Of is de olijfolie juist fruitig of zoet? Zijn er smaakafwijkingen van bijvoorbeeld mest of azijn? Schrijf je waarnemingen op om de olijfoliën te vergelijken
Zie
Ruik
Proef
Voel
Neem nogmaals een slok. Probeer nu de aroma’s te herkennen. Neem de tijd en focus je op de tinten. Is het in balans of overheerst een bepaalt aroma de anderen? Schrijf de details op, zodat je het kunt vergelijken met andere olijfoliën.
Zie
Ruik
Proef
Voel
Spoel eerst je mond met sodawater of appelschijfjes en proef een andere olie.